SU ÇİÇEĞİ AŞISI 2. DOZU
Su çiçeği gibi hastalıklarda tek doz aşı yüzde 80-85 koruma sağlar. Geri kalan yüzde 20 ilerleyen yaşlarda hastalanabilir. Su çiçeği gibi hastalıklar çocuklarda hafif seyirlidir ancak 12 yaş üstü çocuklarda ve yetişkinlerde ağır seyreder. Bu yüzden çocukluk çağında aşılama çok önemlidir. İlki 1 yaşında yapılır, ikinci doz da 15. aydan itibaren yapılmalı ve aşı takvimine koyulmalıdır.
Türkiye’de 2013 yılından bu yana, daha önce zorunlu olmayan su çiçeği aşısı uygulanıyor. Aşı 1 yaşındaki çocuklara tek doz olarak yapılıyor. Ancak tek doz aşının yetersiz kaldığı su çiçeği salgınları ile görülüyor.
AŞIYLA İLGİLİ SORUN YOK, SORUN TEK DOZDA
Su çiçeğine yakalanan hastalarin bazıları çok ağır vakalar olabiliyor, bunlar bir doz aşılı çocuklar. Anne babalar da aşı yaptırdık su çiçeği oldu, diyor. Aşıya karşı güvensizlik oluyor. Oysa aşıyla ya da aşının taşınmasıyla ilgili sorun yok. Sorun doz sorunu.
ÖLÜMCÜL OLABİLİR"
Aşı bir doz yapıldığında su çiçeğine karşı yüzde 80-85 korur. Aşı yapılan her 5 çocuktan birinde su çiçeği görülür. Bunların bir kısmında ağır vaka hatta ölümler olabilir. İkinci doz yapıldığı taktirde su çiçeği geçirme olasılığı yüzde 5’in altına düşer, ağır su çiçeği vakası hemen hemen hiç görülmez. Sağlık Bakanlığı 2013’ten beri ulusal aşı şemasına yeni aşı da, aşı dozu da eklemedi. Mutlaka çocuklara ikinci doz yapılmalı. Bu Amerika’yı yeniden keşfetmek değil. Amerika, Almanya başta olmak üzere birçok ülke su çiçeği aşısında ikinci doza geçti. Bizde de geçilmesi gerekiyor. Bu uyarılar gözlemlere dayanarak söylenmiyor. Merkezi Eskişehir olan, içinde İzmir, İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Adana, Bursa gibi illerin olduğu Türkiye’nin 29 merkezinde yapılan kısa adı VARICOMP olan bir izlem çalışması var. Bu çalışma ağından çıkan sonuç bu. Su çiçeği aşısı iki doz uygulanmalı, ilki 1’inci yaşta, ikinci dozu en az 3 ay sonrasında olmak kaydıyla yapılmalı.